LoopArt pralne maske: materiali in kroji vs. učinkovitost filtracije delcev

*V blogu izražam svoje mnenje in navajam strokovno literaturo.*

Moje življenje je del zdravstvenega sistema: končala sem srednjo zdravstveno šolo, 10 let sem delala v intenzivni terapiji in negi na otroški kirurgiji in nato 10 let kot strokovna sodelavka in produktna vodja za medicinske pripomočke.

Vedno so me zanimale podrobnosti o medicinskih pripomočkih:

Kako jih izdelujejo? Kakšne smernice upoštevajo proizvajalci? Kako poteka certificiranje izdelkov? Katere verodostojne študije potrjujejo pozitivne lastnosti izdelka? Kako lahko izdelek pomaga uporabniku (sestri ali zdravniku) in pacientu? Kako se izdelek uporablja?

…in te podrobnosti in znanja sem prenašala naprej, zdravstvenim delavcem in pacientom.

Pri prvem valu epidemije sem takoj zavihala rokave in začela šivati pralne maske. V času 8-ih mesecev sem brskala po strokovni literaturi in iskala primerne materiale ter prirejala kroje do te mere, da sem izdelala masko, ki je po vseh priporočilih, najbolj učinkovita.

kroj in material pralne maske

Kroj ~ oblika maske:

Veliko različnih krojev mask sem zašila in na podlagi povratnih informacij strank, se najbolje obnese 3D origami maska. Strankam je najbolj pomembno to, da lahko pod masko neoteženo dihajo, da elastike ne tiščijo za ušesi in da je maska iz lahkih materialov.

Prve maske so bile pravokotne oblike, trikrat prepognjene (kot kirurške maske) in zaradi globalnega pomanjkanja elastik, sem všila tiste, ki so bile takrat dobavljive (mehke, vendar neprijazne koži). Nato sem ponujala tako imenovane nagobčnike (kroj po obliki obraza), brez prepognjenih delov in ta je dolgo veljal za najboljši kroj. Stranke so navajale, da se lepo prilega obrazu, da lahko nemoteno dihajo in masko si lahko hitro potegnejo pod nos. Elastike sem zamenjala z medicinskimi, ki so mehkejše in zdržijo visoke temperature pri pranju.

Zadnji, trenutni kroj, je 3D origami, ki spominja na kirurško masko le, da ima prečne robove prišite in tako obdrži svojo obliko. Prednosti so, da se popolnoma prilega obrazu, se ne lepi na usta, posledično je dovolj prostora za dihanje in če daste očala na zgornji rob maske, se ne rosijo.

Kaj pravi stroka o obliki maske?

Naj opozorim, da tukaj navajam izsledke študij, ki so testirale različne pralne maske. Torej maske, ki niso registrirane kot medicinski pripomoček.

  1. “Zaradi preprostega dizajna se kirurške maske in doma narejene maske ne prilegajo povsem obrazu, kar poslabša učinkovitost filtriranja maske iz sicer učinkovite tkanine.” (Institut “Jožef Stefan”, https://ijs.si/ijsw/Korona/Maske )
  2. “… ključni dejavnik učinkovitosti mask je odvisen od dobrega prileganja obrazu uporabnika. Idealen scenarij bi bil, da bi vsak, ki potrebuje masko imel dostop do testiranja prileganja obrazu, ki bi na individualni ravni ugotovila primerno prileganje (kroj)  maske. Ker je to nemogoče, bi lahko upoštevali pregled ustreznih rezultatov testov prileganja maske na drugih ljudeh. Vsekakor ni zagotovitve, da če se ena maska dobro prilega eni osebi, da bo enako prilegajoča drugi osebi.” “Edino priporočilo, ki ga lahko izdamo je, da morajo biti maske primerne za testiranje na uporabniku. Če to ni mogoče, naj uporabnik presodi sam, kakšen je občutek pritiska v maski ​​(čeprav to ni zagotovilo za dobro prileganje). Zdi se, da obstajajo modeli mask, ki imajo potencial.” (https://www.preprints.org/manuscript/202006.0132/v1)

V študiji so primerjali 5 različnih krojev mask, glede prileganja obrazu (fit test) in kakšna je filtracijska učinkovitost (ki je v večji meri odvisna od materiala maske). Oblike mask: nagobčnik, račji kljun, prepognjena. Najboljšo prileganje obrazu je imela oblika nagobčnika, z oblikovanim zgornjim delom (na nosu).

3. “Faktor mediane prileganja domačih mask je bil polovico manjši od kirurških mask. Oboje maske so znatno zmanjšale prepustnost števila mikroorganizmov, vendar je bila kirurška maska ​​3-krat učinkovitejša pri blokiranju prenosa mikroorganizmov, kot domača maska.” (https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic)

Material ~ maske:

Za doma zašite maske oziroma za maske iz blaga, stroka priporoča gosto tkano tkanino. Gosteje kot je tkana, manj delcev lahko preide skozi tkanino. Govorimo o filtracijski učinkovitosti materiala.

Spodaj navajam nekaj izsledkov študij.

Kaj pravi stroka o materialu maske?

  1. “Na splošno je bila filtracijska učinkovitost boljša pri maskah z nagubanim blagom (kot ga imajo kirurške maske) in slabša pri gladkih krojih ter najslabša pri materialih iz raztegljivega blaga.” Pralne maske iz raztegljivega blaga so imele le 30% učinkovitost, maska iz umetne svile 19%. Dvoslojno tetra blago iz bombaža je bilo 25% učinkovito, poplin pa 82%.” (Institut “Jozef Stefan”, https://ijs.si/ijsw/Korona/Maske)
  2. Testing the Efficacy of Homemade Masks: Would They Protect in an Influenza Pandemic? https://www.researchgate.net/figure/tbl2_258525804
  3.  

3. “Študije dokazujejo, da lahko maske iz blaga s filtracijsko učinkovitostjo zmanjšajo izpostavljenost uporabnikov nalezljivim kapljicam, vključno s filtracijo drobnih kapljic in delcev, manjših od 10 mikronov. Relativna učinkovitost filtracije različnih mask se je med študijami zelo razlikovala, predvsem zaradi sprememb v zasnovi eksperimenta in analiziranih velikostih delcev. Več plasti tkanin z večjim številom niti so pokazale vrhunsko zmogljivost v primerjavi z enoslojno tkanino, z manjšim številom niti. V nekaterih primerih filtrirajo skoraj 50% drobnih delcev manjših od 1 mikrona.” (https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/masking-science-sars-cov2.html?fbclid=IwAR28PppCa6x2uxwO8Z2baHM0KHS4JXx0inzzMQs3zRHV1qql_0a8mxZfpCw)

zaključek

Kakšne maske priporoča stroka?

  • KROJ: maska se mora čimbolj prilegati obrazu.
  • MATERIAL: gosto tkana tkanina; več kot je slojev, večja je filtracijska učinkovitost;

Za boljšo prilagodljivost obrazu se masko lahko oblikuje po obliki obraza (nagobčnik ali 3D). Pri uporabi elastike za ušesi se lahko zgodi, da maska ne tesni popolnoma. Lahko uporabimo tudi trakove, ki se zavežejo nad in za glavo, ter s tem dosežemo popolno prileganje obrazu.

Med materiali so najbolj učinkoviti gosto tkani: platno, poplin. Če so iz naravnih materialov je izbira toliko boljša. Raztegljivi materiali so slabše filtracijsko učinkoviti.

Razmišljam še v eno smer:

Kakšen vpliv ima dolgotrajno nošenje maske na kožo?

Zasledila sem nekaj priporočil glede ustreznih materialov pri občutljivi koži: bombaž, lan, bambus.

Dodaj odgovor