Boljši rezultati

Športna masaža

za rekreativne in profesionalne športnike

Športna masaža je splošen pojem, ki označuje izvajanje različnih masažnih tehnik pred, med in po telesni dejavnosti.

Masaža pred telesno dejavnostjo je usmerjena k preprečevanju poškodb, pomaga pri ogrevanju gibalnega aparata in omogoča raztegljivost mehkih struktur v takšni meri, da omogoča optimalno izvedbo.
Pospešuje krvni obtok, znižuje mišično napetost, sprošča mišice in daje športniku občutek psihološke pripravljenosti.

Med športno dejavnostjo se navadno odpravijo manjše težave, ki ovirajo športnikovo optimalno izvedbo. Pogosto so te masažne tehnike združene z ohlajevanjem.

Športna masaža po športnem udejstvovanju pomaga pri zmanjšanju otekanja po pojavu mikropoškodb, sprosti utrujene inzategle mišice, pomaga vzdrževati raztegljivost mišic, pospešuje krvni pretok in s tem pospešuje odplavljanje mlečne kisline in stranskih produktov presnove ter znižuje pojavnost krčev. Prav tako pospešuje športnikovo okrevanje in lajša mišično bolečino.

VZDRŽEVALNA ŠPORTNA MASAŽA,

ki se opravi vsaj enkrat tedensko kot redni del vadbenega programa, pospeši krvni obtok in s tem oskrbo mišice s hranilnimi snovmi, vzdržuje sproščenost tkiv, zmanjša možnost nastanka brazgotinastega tkiva po raztezanju in vadbi za pridobivanje gibljivosti.

NAMEN IN UPORABA ŠPORTNE MASAŽE

Telo rabi počitek, da bi premagalo utrujenost, pridobljeno na treningu in si zopet pridobilo prožnost za izvajanje novih vadbenih elementov. Ker je trening sestavljen tako, da zahtevnost metod narašča, telo doseže točko, ko ni več sposobno samookrevanja med dvema vadbenima enotama. Simptomi nepopolnega okrevanja so pogosto: bolečine v mišicah, bolečine v sklepih ter vnetje tetiv. Poleg naštetih simptomov se lahko pojavljajo še nespečnost, psihična napetost ter splošna utrujenost. Kadar je mišični sistem pretreniran, je še posebej izpostavljen akutnim poškodbam, ki se lahko zgodijo na povsem ne intenzivnem treningu.

Športnik se mora zavedati uporabe in koristi masaže, saj jo bo le tako najbolje izkoristil. Vse športne aktivnosti vsebujejo mišično aktivnost, kot primarno silo gibanja in veliko športnih poškodb je vezanih neposredno na poškodbe mišic ali pa imajo izvor iz mišične disfunkcije. Masaža je najboljša oblika zdravljenja mišične napetosti in ima izrazito prednost pred ostalimi terapijami, ki se v osnovi lahko uporabljajo za preventivo pred poškodbami, ki nastanejo zaradi pretreniranosti.

OBNOVITVENA ŠPORTNA MASAŽA

Cilj je pomagati športniku, da se po utrujajoči telesni aktivnosti obvaruje možnosti za nastanek poškodb. Višji cilj je, da lahko športnik doseže višji nivo pripravljenosti in se posledično izogne poškodbam.

Obnovitveno masažo delimo na tri dele:

  • REGENERACIJSKA MASAŽA se uporablja pri nepoškodovanih športnikih. Dosežemo hitrejšo regeneracijo po napornem treningu ali tekmovanju.
  • TERAPEVTSKA MASAŽA je namenjena športnikom z manjšimi oz. zmernimi poškodbami.
  • REHABILITACIJSKA MASAŽA je del celovito načrtovanega zdravljenja za športnike s hudimi poškodbami oz. v pooperativni fazi.

Po rezervaciji termina za športno masažo, vas bom kontaktirala,
da se predhodno dogovoriva o primerni vrsti masaže.