5 razlik med Akrilno in Volneno Velikanko

Večna dilema med kvačkaricami in pletiljami: katera je boljša? Akrilna ali Volnena preja?

Spodaj navajam nekaj informacij, ki sem jih pridobila po ‘surfanju’ po spletu.

volna velikanka baby

AKRIL – PREDNOSTI

Konvenciolnalna modrost narekuje, da je akrilna preja trda, da praska, škripa med prsti in na splošno slabša od volne.V iskalniku na spletni strani Raverly se prikažeta dve najbolj popularni preji. In obe sta iz 100% akrila. Zakaj dobimo občutek, da je akril premagal volno? Eden od razlogov je, da so današnja kakovostna akrilna vlakna veliko mehkejša kot v preteklosti.

 

1. TRAJNOST IN ENOSTAVNOST VZDRŽEVANJA

Izdelke iz akrila lahko enostavno operete v pralnem stroju, in to ne samo enkrat. Ta način vzdrževanja akrilnih pletenin je primeren za družine z majhnimi otroci, kar vam omogoča več časa za ostale dejavnosti.

2. IZOGIBANJE ALERGIJAM

Imate alergijo na volno? Potem je vaš predal poln akrilne preje 🙂 Nikoli ne veste ali je vaša stranka alergična na volno. Na deklaraciji izdelka je potrebno sestavo izdelka jasno označiti. Posebej moramo biti previdni pri izdelkih za dojenčke, zaradi neznane alergije.

3. CENA

Akrilna preja je ugodnejša od volnene. Pri velikanki se to resnično pozna. Volnena velikanka stane dva do trikrat več v primerjavi z akrilno velikanko. Če občasno izdelujete manjše izdelke, se ta razlika ne občuti. V kolikor ste se podali na podjetniško pot in prodajate ali pa učite kvačkanja/pletenja, potem se vam bolj splača, da uporabljate akrilno prejo.

4. OTIP, TEMPERATURA

Kot sem že v uvodu omenila, akril škripa med prsti, daje občutek drsenja. Izdelki iz akrila se lahko nosijo v vseh letnih časih. Poleti uporabimo tanjšo akrilno prejo in bolj zračne vzorce, pozimi pa uporabimo debelejšo prejo in goste vzorce.

5. EKOLOŠKI VIDIK IN HUMANOST

Arilne preje so narejene iz vrste plastike, imenovane akrijonil. Za proizvodnjo akrijonila je potrebna velika količina fosilnih goriv, pri tem se sproščajo strupeni hlapi v zrak. Pri pranju akrilnih tkanin, se v vodo sprošča mikroplastika. Thanina iz akrila, dložena na odpad, se razkraja do 200 let.

Volna spada med naravna vlakna, kjer najdemo tudi: bombaž, svilo, bambus, banano. Za proizvodnjo preje iz naravnih vlaken praktično ne potrebujemo tovarne. Pri odlaganju kot odpadek, se naravna vlakna biorazgradijo v 5-ih mesecih, razen volne, ki se razgradi v 50-ih letih.

Vpogled v pridobivanje volne:

Ovčjo volno pridobivajo s striženjem ovac. Največja pridelovalna industrija volne je Avstralija, kjer navajajo 30-krat večjo populacijo ovac v primerjavi s človekom. Obstajajo tekmovanja in podiranje rekordov pri čimvečjem številu ostriženih ovac. Pri tovrstnem striženju so ovce zelo poškodovane in ostrižena volna je krvava.

Pri izbiri prave volne se pred nakupom lahko pozanimate iz kje izvira volna in kako je klasificirana. Višji kot ima razred, bolj human način striženja so uporabili.

 

sheep wool

V prispevku sem se osredotočila le na razlike med volneno in akrilno prejo. Če želite, lahko več napišem tudi o drugih materialih za kvačkanje in pletenje.

Izbira materiala je odvisna od vrste izdelka, ki ga boste izdelali. Kdo bo izdelek nosil? Kako se bo uporabljal? Ali bo izdelek velikokrat umazan in še še. Kje je potem še izbira barve?

LoopArt izdelki iz volne Velikanke so iz 100% akrila. Zakaj jih imenujem ‘volna velikanka’? Ker je to bolj znan izraz, kot ‘akrilna velikanka’. Ravnokar pripravljam novo kolekcijo iz volne velikanke, kjer bo možna izbira med akrilno in volno velikanko (Merino). Pripravljam različne izdelke iz več barv, prav tako bo na voljo nakup volne same. Če želite, se lahko včlanite med VIP stranke in prejmete BONUS pri nakupu. Po kliku na gumb VIP, vpišete ime in email ter spremljate aktualne objave o kolekciji. Naročilo iz nove kolekcije bo na voljo le zadnji teden v Novembru.
 

Vabim vas, da v komentar zapišete svoje mnenje o izbiri preje in svoje izkušnje z različnimi materiali. Prav tako, če imate kakšna vprašanja, vam z veseljem odgovorim.

Hvala, LoopArtičen pozdrav

Anita

Dodaj odgovor